Logo Theaterbazen

Theaterbazen volwassenen en begeleiders

Aan de slag

Hoe werkt het?

Op Theaterbazen.nl vind je een 6-delige serie waarin 4 kinderen op ontdekkingstocht gaan langs verschillende facetten van theater: script en schrijven, licht en techniek, vormen en stijlen, regisseren en acteren. In de laatste aflevering is het tijd voor de première.

Bij iedere aflevering is lesmateriaal ontwikkeld zodat je als groepsbegeleider hetzelfde proces kunt doorlopen. Net als de 4 Theaterbazen uit de serie werk je met je eigen groep toe naar een korte eindpresentatie. Gebruik de serie steeds als start van de les en ga daarna aan de slag met de opdrachten. Je vindt het lesmateriaal met werkbladen bij Downloads.

Voor ouders en kinderen thuis zijn er doe-het-zelf-opdrachten.

Schakel een theaterdocent in

NEOS Cultuuronderwijs heeft een breed netwerk aan professionele theaterdocenten. Ga je aan de slag met theater en zoek je ondersteuning van een theaterdocent? Neem contact op! Samen onderzoeken we de mogelijkheden.

downloads

Afleveringen en downloads

AFLEVERING 1: WAT IS THEATER?

AFLEVERING 4: VORMEN & STIJLEN

AFLEVERING 5: REGISSEREN & ACTEREN

AFLEVERING 6: PREMIÈRE!

Over theaterbazen

Ontstaan

Theaterbazen is in het leven geroepen om kinderen uit Amersfoort en omgeving meer in aanraking te laten komen met (jeugd)theater. Het project wordt met steun van Gemeente Amersfoort uitgevoerd door NEOS Cultuuronderwijs en Stadsprogrammering033. Dankzij de inzet van Amersfoortse theaters en gezelschappen is Theaterbazen gerealiseerd.

Ons doel

Theaterbazen wil zoveel mogelijk kinderen in Amersfoort enthousiast maken voor theater. Van thuis of op school zelf theater maken, tot samen een voorstelling bezoeken in één van de theaters in de stad.  Zodat alle kinderen zichzelf straks een Theaterbaas noemen.

We bieden theater laagdrempelig aan voor alle kinderen van 8 t/m 12 jaar. Drie pijlers vormen daarbij de basis:

  1. KIJKEN: Bekijk de serie waarin 4 kinderen op ontdekkingstocht gaan langs alle facetten van het theater. De serie is online gratis te bekijken.
  2. DOEN: Voor leerkrachten en begeleiders zijn er lesbrieven met theateropdrachten.  zijn er lesbrieven met daarin lesmateriaal om, nadat je de serie hebt bekeken, met een groep kinderen aan de slag te gaan met theater. Voor kinderen zijn er korte DIY-opdrachten voor thuis.
  3. SPELEN: Voor kinderen organiseren we gratis theaterlessen op school of in de wijk. Begeleidt door een professionele theaterdocent ontdekken ze aan den lijve hoe je theater kunt maken. Daarnaast is er de Theaterbazenclub waarmee kinderen een theaterseizoen lang voorstellingen bezoeken. Ze doen hier op eigen wijze verslag van en kiezen aan het eind van het seizoen een favoriet: de keuze van de Theaterbazenclub.

Initiatiefnemers

Het project wordt uitgevoerd door NEOS Cultuuronderwijs en Stadsprogrammering033.
NEOS is een onafhankelijk expertisecentrum voor cultuuronderwijs dat werkt in Amersfoort en Leusden. Stadsprogrammering033 stimuleert samenwerking tussen de Amersfoortse theaters.

Contact

Wil je samenwerken, een theaterdocent inschakelen of heb je een vraag?

Neem contact op met NEOS Cultuuronderwijs via anne@neoscultuuronderwijs.nl o.v.v. Theaterbazen.

NEOS Cultuuronderwijs
Eemplein 75
3812 EA Amersfoort